Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

obrazek




Wykaz przedmiotów wraz z przypisaną liczbą punktów ECTS rok



Lp.

Nazwa przedmiotu

Wykłady [h]

Ćwiczenia [h]

Ćw. ter. [h]

Forma zaliczenia

Punkty ECTS

Produkcja roślinna

1.

Gleboznawstwo rolnicze

10

-

4

zal.

2

2.

Fizjologia roślin rolniczych

8

-

4

zal.

2

3.

Agrometeorologia

8

-

-

zal.

1

4.

Melioracje rolnicze

9

-

6

zal.

2

5.

Uprawa roli i roślin (w tym systemy produkcji rolniczej)

18

-

5

zal.

3

6.

Gospodarka nawozowa

6

4

4

zal.

3

7.

Łąkarstwo, ugory i odłogi

12

-

4

zal.

3

8.

Technika w rolnictwie oraz rolnictwo precyzyjne

10

-

-

zal.

2

9.

Podstawy produkcji ogrodniczej (warzywnictwo i sadownictwo)

12

-

8

zal.

3

10.

Przechowalnictwo płodów rolnych

6

-

-

zal.

1

11.

Ochrona roślin (entomologia i fitopatologia)

12

-

8

zal.

3

12.

Technologie produkcji roślin rolniczych

12

-

 

zal.

2

13.

Zasady hodowli roślin i rejestracji odmian

4

-

-

zal.

1

14.

Ocena stanu upraw rolniczych

-

30

-

zal.

3

Produkcja zwierzęca

15.

Chów zwierząt gospodarskich

6

-

-

zal.

1

16.

Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt gospodarskich

6

-

-

zal.

1

Podstawy ekonomiki, organizacji, ubezpieczenia i wsparcia gospodarstw rolnych

17.

Organizacja gospodarstw rolnych oraz rachunkowość

10

-

-

zal.

1

18.

Obrót i dzierżawa gruntów z zasobów państwowych oraz obrót produktami rolnymi (KOWR)

4

-

-

zal.

1

19.

Wsparcie działalności rolniczej (ARiMR)

4

-

-

zal.

1

20.

Ubezpieczenia produkcji rolniczej

4

-

-

zal.

1

Zajęcia terenowe

21.

Rolniczy Stacja Doświadczalna (RSD) w Lipkach

 

 

 

zal.

 

22.

Instytut Zootechniki w Kołbaczu

 

 

 

zal.

 

23.

Specjalistyczne gospodarstwo ogrodnicze

 

 

 

zal.

 

24.

Wielokierunkowe gospodarstwo rolne

 

 

 

zal.

 

25.

Egzamin końcowy

1

 

Egz.

2

Razem

163

34

43

38,0





Wykaz przedmiotów wraz z przypisaną liczbą punktów ECTS- semestr I



Lp.

Nazwa przedmiotu

Wykłady [h]

Ćwiczenia [h]

Forma zaliczenia

Punkty ECTS

Produkcja roślinna

1.

Gleboznawstwo rolnicze

10

-

zal.

1

2.

Fizjologia roślin rolniczych

8

-

zal.

1

3.

Agrometeorologia

8

-

zal.

1

4.

Melioracje rolnicze

9

-

zal.

1

5.

Uprawa roli i roślin (w tym systemy produkcji rolniczej)

18

-

zal.

2

6.

Gospodarka nawozowa

6

4

zal.

2

7.

Łąkarstwo, ugory i odłogi

12

-

zal.

2

8.

Technika w rolnictwie oraz rolnictwo precyzyjne

10

-

zal.

2

9.

Podstawy produkcji ogrodniczej (warzywnictwo i sadownictwo)

12

-

zal.

2

10.

Przechowalnictwo płodów rolnych

6

-

zal.

1

Produkcja zwierzęca

11.

Chów zwierząt gospodarskich

6

-

zal.

1

12.

Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt gospodarskich

6

-

zal.

1

Razem

111

4

16




Wykaz przedmiotów wraz z przypisaną liczbą punktów ECTS - semestr II




Lp.

Nazwa przedmiotu

Wykłady [h]

Ćwiczenia [h]

Forma zaliczenia

Punkty ECTS

Produkcja roślinna

1.

Technologie produkcji roślin rolniczych

12

-

zal.

2

2.

Ochrona roślin (entomologia i fitopatologia)

12

-

zal.

1

3.

Zasady hodowli roślin i odmian

4

-

zal.

1

4.

Ocena stanu upraw rolniczych

-

30

zal.

3

Podstawy ekonomiki, organizacji, ubezpieczenia i wsparcia gospodarstw rolnych

5.

Organizacja gospodarstw rolnych oraz rachunkowość

10

-

zal.

1

6.

Wsparcie działalności rolniczej (ARiMR)

4

-

zal.

1

7. Obrót i dzierżawa gruntów z zasobów państwowych oraz obrót produktami rolnymi        4          -         zal.        1
8. Ubezpieczenia produkcji rolniczej        4          -         zal.        1

Zajęcia terenowe

7.

Rolniczy Stacja Doświadczalna (RSD) w Lipkach

-

12

zal.

3

8.

Instytut Zootechniki w Kołbaczu

-

10

zal.

3

9.

Specjalistyczne gospodarstwo ogrodnicze

-

11

zal.

2

10.

Wielokierunkowe gospodarstwo rolne

-

10

zal.

2

11.

Egzamin końcowy

1

Egz.

2

Razem

52

73

22




Wykaz przedmiotów wraz z opisem


Produkcja roślinna

Lp.

Nazwa przedmiotu

Opis przedmiotu

 

1.

Gleboznawstwo rolnicze Czynniki kształtujące żyzność gleby. Wpływ zabiegów agrotechnicznych na żyzność gleb. Sposoby poprawy żyzności gleb. Ocena  urodzajności (produktywności)  gleb. Klasy bonitacyjne gruntów ornych i trwałych użytków zielonych. Ocena przydatności rolniczej gleb oraz kompleksy przydatności rolniczej gruntów rolnych. Oznaczanie składu granulometrycznego gleb i ocena jego wpływu na stosunki wodno-powietrzne w glebie. Oznaczanie kwasowości gleb i ocena przyswajalności makro i mikropierwiastków. Metody szacowania gruntów.

 

2.

Fizjologia roślin rolniczych

Produkcja fotosyntetyczna a przyrost biomasy u roślin. Metody oceny produktywności roślin oraz czynniki wpływające na te wskaźniki. Fizjologiczna rola pierwiastków mineralnych w produktywności roślin.  Wpływ egzogennych regulatorów wzrostu na procesy fizjologiczne decydujące o produktywności roślin. Wpływ czynników antropogenicznych i niekorzystnych czynników abiotycznych na parametry fizjologiczne decydujące o produktywności roślin.

 

3.

Agrometeorologia

Radiacyjne, termiczne i higryczne cechy klimatu Polski. Podstawowe wiadomości z meteorologii synoptycznej. Czynniki klimatotwórcze. Typy pogody i warunki agroklimatyczne w Polsce. Niekorzystne czynniki meteorologiczne a przebieg wegetacji.

 

4.

Melioracje rolnicze

Podstawy gleboznawstwa melioracyjnego, ocena warunków wilgotnościowych gruntów rolniczych. Przyczyny nadmiaru wilgoci na gruntach rolniczych. Melioracje odwadniające-odwodniania drenami, rowami. Melioracje nawadniające.

 

5.

Uprawa roli i roślin (w tym systemy produkcji rolniczej)

Uwarunkowania klimatyczne produkcji roślinnej. Zasady zmianowania roślin. Cele uprawy roli, wady i zalety uprawy roli płużnej i uproszczonej. .Zasady siewu oraz pielęgnacji mechanicznej roślin. Podstawy zbioru najważniejszych roślin uprawy polowej.

 

6.

Gospodarka nawozowa

Zasady odżywiania roślin, rodzaje nawozów i ich zastosowanie. Przechowywanie nawozów naturalnych: płyta obornikowa, zbiorniki na gnojowicę. Zagrożenia środowiska obszarów wiejskich wynikające z błędów agrotechnicznych i sposobów przechowywania nawozów.

 

7.

Łąkarstwo, ugory i odłogi

Znaczenie gospodarcze i poza produkcyjne trwałych użytków zielonych, pielęgnacja i użytkowanie łąk i pastwisk. Pasze z użytków zielonych i zasady ich przechowywania. Ugory i odłogi. Zajęcia terenowe

 

8.

Technika w rolnictwie oraz rolnictwo precyzyjne

Nowe kierunki w konstrukcji i użytkowaniu maszyn, rolnictwo precyzyjne, techniki pomiarów satelitarnych dla potrzeb gospodarstwa, istota pozyskiwania informacji z GSP. Systemy lokalizacji przestrzennej. Aktualny stan i perspektywy rozwoju systemów globalnej lokalizacji oraz ich wykorzystanie w rolnictwie. Urządzenia stosowane w technologiach rolnictwa precyzyjnego. Automatyzacja procesów roboczych w maszynach do uprawy gleby, nawożenia, ochrony chemicznej, pielęgnacji mechanicznej oraz zbioru. Programy do obsługi rolnictwa precyzyjnego. Wady i zalety stosowania rolnictwa precyzyjnego. Obsługa urządzeń GPS. Obsługa urządzeń technicznych przeznaczonych do sporządzania map uzyskiwanych plonów, zmienności i zasobności gleby oraz zapotrzebowania roślin na nawozy i środki ochrony roślin. Sporządzanie aplikacji wykonawczych do zmiennego dawkowania nawozów oraz środków ochrony roślin. Wykorzystanie dokumentacji gromadzonej w systemach informatycznych maszyn polowych do realizacji procesów roboczych w kolejnych sezonach agrotechnicznych.

 

9.

Podstawy produkcji ogrodniczej (warzywnictwo i ogrodnictwo)

Znaczenie gospodarcze i najważniejsze gatunki/odmiany roślin sadowniczych  i warzywnych. Zasady agrotechniki w uprawie szkółkarskiej, sadowniczej i polowej warzyw. Zbiór i przechowywanie produktów ogrodniczych.

 

10.

Ochrona roślin

Najważniejsze choroby i szkodniki roślin oraz przegląd najczęściej spotykanych chwastów. Metody ochrony roślin przed patogenami, szkodnikami i chwastami. Pojęcie i rodzaje toksyczności pestycydów.

 

11.

Przechowalnictwo płodów rolnych

Sposoby i warunki przechowywania płodów rolnych, z zachowaniem ich jakości konsumpcyjnej i technologicznej.

 

12.

Technologie produkcji roślin rolniczych

Zasięg uprawy, najważniejsze odmiany i kierunki użytkowania głównych roślin uprawy polowej, wymagania siedliskowe, wzrost i rozwój roślin, zasady agrotechniki. Rynek zbóż, cukru, roślin oleistych i wysokobiałkowych. Podstawy rolnictwa ekologicznego i precyzyjnego.

 

13.

Zasady hodowli roślin i rejestracji odmian

Podstawy hodowli roślin uprawnych i ich odmian

 

14.

Ocena stanu upraw rolniczych

Najnowsze metody oceny i szacowanie stanu upraw rolniczych wg działów wiedzy rolniczej (w tym: objawy fizjologiczne, nawozowe, entomologiczne, fitopatologiczne i szkody łowiecki). Ocena stanu upraw rolniczych na gruntach ornych, użytkach zielonych i uprawach ogrodniczych. Osłona meteorologiczna rolnictwa w Polsce i prognozy agrometeorologiczne.  Zastosowanie teledetekcji w prognozach agrometeorologicznych. Monitoring suszy rolniczej. Zmiany klimatu i ich konsekwencje dla rolnictwa.

 

Produkcja zwierzęca

 

15.

Chowu zwierząt gospodarskich

Przegląd gatunków i ras zwierząt gospodarskich, kierunki użytkowania. Zapobieganie chorobom zwierząt. Wychów młodych zwierząt. Budynki inwentarskie, sposoby usuwania i przechowywania odchodów, sposoby zadawania pasz. Zajęcia terenowe

 

16.

Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt gospodarskich

Tworzenie i wykorzystywanie składników pokarmowych u różnych gatunków zwierząt. Rodzaje pasz, ocena wartości pokarmowej, ogólne zasady normowania i układania dawek pokarmowych dla grup zwierząt gospodarskich. Zajęcia laboratoryjne

 

Podstawy ekonomiki, organizacji, ubezpieczenia i wsparcia gospodarstw rolnych

 

17.

Organizacja gospodarstw rolniczych i rachunkowość

Co to jest gospodarstwo rolnicze? (definicje i elementy składowe). Czynniki mające wpływ na organizację gospodarstw rolniczych. Kalkulacje rolnicze jako narzędzie wspomagające decyzje dotyczące sposobów organizacji gospodarstwa rolniczego (kalkulacje cząstkowe, kalkulacje kompleksowe). Zasady rachunkowości, system FADN, system finansowy w rolnictwie, zajęcia praktyczne dotyczące systemu FADN

 

18.

Obrót i dzierżawa gruntów oraz płodów rolnych

Procedury tworzenia prawa, przepisy prawne dotyczące ochrony środowiska, obrotu surowcami, obrotu ziemi, zasady dzierżawy gruntów. Pojęcie i elementy rynku rolnego. Mechanizm rynku rolnego. Rynek a interwencjonizm państwowy. Instytucje rynku rolnego. Integracja i dywersyfikacja na rynku rolnym. Sprzedaż bezpośrednia w rolnictwie

 

19.

Wsparcie działalności rolniczej

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) powstała w 1994 r. w celu wspierania rozwojowi rolnictwa i obszarów wiejskich. Płatności bezpośrednie. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich. Program Operacyjny. Wspólna Organizacja Rynku Owoców i Warzyw oraz Wspólna Organizacja Rynku Rybnego. Pomoc Krajowa

 

20.

Ubezpieczenia produkcji rolniczej

Najnowsze przepisy i warunki dotyczące ubezpieczenia upraw rolniczych. Ogólne warunki ubezpieczeń rolnych (pakiet ubezpieczeń rolnych). (Dz.U. 2015, poz. 1844)

 

Zajęcia terenowe

 

21.

Ćwiczenia terenowe w Rolniczej Stacji Doświadczalnej (RSD) w Lipkach

Polowa produkcja roślinna (m.in. ziemniaki, marchew), przechowalnia okopowych, nawodnienia, użytki zielone.

 

22.

Ćwiczenia terenowe w Instytucie Zootechniki w Kołbaczu

Polowa produkcja roślinna, produkcja pasz na gruntach ornych, silosy, ferma bydła, ferma owiec.

 

23.

Ćwiczenia terenowe w gospodarstwie ogrodniczym w Reptowo

Produkcja warzywnicza szklarniowa i polowa, produkcja sadownicza, systemy prowadzenia sadów, przechowywanie owoców

 

24.

Ćwiczenia terenowe w gospodarstwie rolnym

Produkcja roślinna na gruntach ornych i trwałych użytkach zielonych, produkcja zwierzęca (bydło mleczne i mięsne), biogazownia.

 

25.

Egzamin końcowy