
Absolwent studiów podyplomowych uzyska najnowszą, kompleksową wiedzę z zakresu produkcji rolniczej obejmującą:
- uwarunkowania glebowe i klimatyczne produkcji roślinnej, biologię roślin uprawnych, technologie uprawy roli i roślin (m. in. zmianowanie, odmiany, nawożenie, ochrona, zbiór), podstawy ogrodnictwa, łąkarstwo;
- zasady chowu, podstawy żywienia oraz fizjologii zwierząt gospodarskich;
- nowe kierunki w uprawie roślin (uproszczenia uprawy, rośliny energetyczne, rolnictwo precyzyjne, rolnictwo ekologiczne, nowe kierunki w konstrukcji i użytkowaniu maszyn rolniczych); wiedzę i umiejętności dotyczące organizacji gospodarstw rolnych oraz prowadzenia rachunkowości rolniczej;
- możliwości i warunki uzyskania dotacji w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz płatności bezpośrednich;
- poznanie metod i sposobów oceny stanu upraw rolniczych
Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi absolwent studiów podyplomowych uzyskuje kwalifikacje rolnicze, możliwość udziału w komisjach i jednostkach administracyjnych (np. ubezpieczeniowych, gminnych, powiatowych) oceniających stan upraw rolniczych, poświadczone świadectwem ukończenia studiów, pozwalające na zakup ziemi oraz ubieganie się o środki z funduszy i programów unijnych wspierających polskie rolnictwo.
Akty prawne
- Ustawa z dn. 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz. U. z 2018 r. poz. 1405, tekst ujednolicony)
- Rozporządzenie MRiRW z dn. 17 stycznia 2012 r. w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (Dz. U. poz. 109)
- Obwieszczenie MRiRW z dn. 27 marca 2018 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej na operacje typu „Premie dla młodych rolników” w ramach poddziałania „Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczej na rzecz młodych rolników” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz. U. z dn. 23 kwietnia 2018 r., poz. 759)