Wykaz przedmiotów wraz z przypisaną liczbą punktów ECTS rok
Lp. | Nazwa przedmiotu | Wykłady [h] | Ćwiczenia [h] | Ćw. ter. [h] | Forma zaliczenia | Punkty ECTS |
Produkcja roślinna | ||||||
1. | Gleboznawstwo rolnicze | 10 | - | 4 | zal. | 2 |
2. | Fizjologia roślin rolniczych | 8 | - | 4 | zal. | 2 |
3. | Agrometeorologia | 8 | - | - | zal. | 1 |
4. | Melioracje rolnicze | 9 | - | 6 | zal. | 2 |
5. | Uprawa roli i roślin (w tym systemy produkcji rolniczej) | 18 | - | 5 | zal. | 3 |
6. | Gospodarka nawozowa | 6 | 4 | 4 | zal. | 3 |
7. | Łąkarstwo, ugory i odłogi | 12 | - | 4 | zal. | 3 |
8. | Technika w rolnictwie oraz rolnictwo precyzyjne | 10 | - | - | zal. | 1 |
9. | Podstawy produkcji ogrodniczej (warzywnictwo i sadownictwo) | 12 | - | 8 | zal. | 4 |
10. | Przechowalnictwo płodów rolnych | 6 | - | - | zal. | 1 |
11. | Ochrona roślin rolniczych (entomologia i fitopatologia) | 12 | - | 8 | zal. | 3 |
12. | Technologie produkcji roślin rolniczych | 12 | - |
| zal. | 1 |
13. | Zasady hodowli roślin i rejestracji odmian | 4 | - | - | zal. | 1 |
14. | Ocena stanu upraw rolniczych | - | 30 | - | zal. | 3 |
Produkcja zwierzęca | ||||||
15. | Chów zwierząt gospodarskich | 6 | - | - | zal. | 1 |
16. | Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt gospodarskich | 6 | - | - | zal. | 1 |
Podstawy ekonomiki, organizacji, ubezpieczenia i wsparcia gospodarstw rolnych | ||||||
17. | Organizacja i rachunkowość gospodarstw rolnych | 10 | - | - | zal. | 1 |
18. | Obrót i dzierżawa gruntów z zasobów państwowych oraz obrót produktami rolnymi | 4 | - | - | zal. | 1 |
19. | Wsparcie działalności rolniczej | 4 | - | - | zal. | 1 |
20. | Ubezpieczenia produkcji rolniczej | 4 | - | - | zal. | 1 |
Zajęcia terenowe | ||||||
21. | Rolniczy Stacja Doświadczalna (RSD) w Lipniku | realizacja ćwiczeń terenowych z przedmiotów | ||||
22. | Instytut Zootechniki w Kołbaczu | realizacja ćwiczeń terenowych z przedmiotów | ||||
23. | Specjalistyczne gospodarstwo ogrodnicze | realizacja ćwiczeń terenowych z przedmiotów | ||||
24. | Wielokierunkowe gospodarstwo rolne | realizacja ćwiczeń terenowych z przedmiotów | ||||
25. | Egzamin końcowy | 1 |
| Egz. | 2 | |
Razem | 163 | 34 | 43 | 38,0 |
Wykaz przedmiotów wraz z przypisaną liczbą punktów ECTS- semestr I
Lp. | Nazwa przedmiotu | Wykłady [h] | Ćwiczenia [h] | Forma zaliczenia | Punkty ECTS | |
Produkcja roślinna | ||||||
1. | Gleboznawstwo rolnicze | 10 | - | zal. | 1 | |
2. | Fizjologia roślin rolniczych | 8 | - | zal. | 1 | |
3. | Agrometeorologia | 8 | - | zal. | 1 | |
4. | Melioracje rolnicze | 9 | - | zal. | 1 | |
5. | Uprawa roli i roślin (w tym systemy produkcji rolniczej) | 18 | - | zal. | 2 | |
6. | Gospodarka nawozowa | 6 | 4 | zal. | 2 | |
7. | Łąkarstwo, ugory i odłogi | 12 | - | zal. | 2 | |
8. | Technika w rolnictwie oraz rolnictwo precyzyjne | 10 | - | zal. | 2 | |
9. | Podstawy produkcji ogrodniczej (warzywnictwo i sadownictwo) | 12 | - | zal. | 2 | |
10. | Przechowalnictwo płodów rolnych | 6 | - | zal. | 1 | |
Produkcja zwierzęca | ||||||
11. | Chów zwierząt gospodarskich | 6 | - | zal. | 1 | |
12. | Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt gospodarskich | 6 | - | zal. | 1 | |
Razem | 111 | 4 | 16 |
Wykaz przedmiotów wraz z przypisaną liczbą punktów ECTS - semestr II
Lp. | Nazwa przedmiotu | Wykłady [h] | Ćwiczenia [h] | Forma zaliczenia | Punkty ECTS |
Produkcja roślinna | |||||
1. | Technologie produkcji roślin rolniczych | 12 | - | zal. | 1 |
2. | Ochrona roślin (entomologia i fitopatologia) | 12 | 8 | zal. | 3 |
3. | Zasady hodowli roślin i odmian | 4 | - | zal. | 1 |
4. | Ocena stanu upraw rolniczych | - | 30 | zal. | 3 |
Podstawy ekonomiki, organizacji, ubezpieczenia i wsparcia gospodarstw rolnych | |||||
5. |
Organizacja i rachunkowość gospodarstw rolnych
|
10
|
-
|
zal.
|
1
|
6. |
Wsparcie działalności rolniczej
|
4
|
-
|
zal.
|
1
|
7. | Obrót i dzierżawa gruntów z zasobów państwowych oraz obrót produktami rolnymi | 4 | - | zal. | 1 |
8. | Ubezpieczenia produkcji rolniczej | 4 | - | zal. | 1 |
Zajęcia terenowe | |||||
9. | Rolniczy Stacja Doświadczalna (RSD) w Lipniku | realizacja ćwiczeń terenowych z przedmiotów | |||
10. | Instytut Zootechniki w Kołbaczu | realizacja ćwiczeń terenowych z przedmiotów | |||
11. | Specjalistyczne gospodarstwo ogrodnicze | realizacja ćwiczeń terenowych z przedmiotów | |||
12. | Wielokierunkowe gospodarstwo rolne | realizacja ćwiczeń terenowych z przedmiotów | |||
13. | Egzamin końcowy | 1 | Egz. | 2 | |
Razem | 52 | 73 | 22 |
Wykaz przedmiotów wraz z opisem
Produkcja roślinna
Lp. | Nazwa przedmiotu | Opis przedmiotu | |
| |||
1. | Gleboznawstwo rolnicze | Czynniki kształtujące żyzność gleby. Wpływ zabiegów agrotechnicznych na żyzność gleb. Sposoby poprawy żyzności gleb. Ocena urodzajności (produktywności) gleb. Klasy bonitacyjne gruntów ornych i trwałych użytków zielonych. Ocena przydatności rolniczej gleb oraz kompleksy przydatności rolniczej gruntów rolnych. Oznaczanie składu granulometrycznego gleb i ocena jego wpływu na stosunki wodno-powietrzne w glebie. Oznaczanie kwasowości gleb i ocena przyswajalności makro i mikropierwiastków. Metody szacowania gruntów. |
|
2. | Fizjologia roślin rolniczych | Produkcja fotosyntetyczna a przyrost biomasy u roślin. Metody oceny produktywności roślin oraz czynniki wpływające na te wskaźniki. Fizjologiczna rola pierwiastków mineralnych w produktywności roślin. Wpływ egzogennych regulatorów wzrostu na procesy fizjologiczne decydujące o produktywności roślin. Wpływ czynników antropogenicznych i niekorzystnych czynników abiotycznych na parametry fizjologiczne decydujące o produktywności roślin. |
|
3. | Agrometeorologia | Radiacyjne, termiczne i higryczne cechy klimatu Polski. Podstawowe wiadomości z meteorologii synoptycznej. Czynniki klimatotwórcze. Typy pogody i warunki agroklimatyczne w Polsce. Niekorzystne czynniki meteorologiczne a przebieg wegetacji. |
|
4. | Melioracje rolnicze | Podstawy gleboznawstwa melioracyjnego, ocena warunków wilgotnościowych gruntów rolniczych. Przyczyny nadmiaru wilgoci na gruntach rolniczych. Melioracje odwadniające-odwodniania drenami, rowami. Melioracje nawadniające. |
|
5. | Uprawa roli i roślin (w tym systemy produkcji rolniczej) | Uwarunkowania klimatyczne produkcji roślinnej. Zasady zmianowania roślin. Cele uprawy roli, wady i zalety uprawy roli płużnej i uproszczonej. .Zasady siewu oraz pielęgnacji mechanicznej roślin. Podstawy zbioru najważniejszych roślin uprawy polowej. |
|
6. | Gospodarka nawozowa | Zasady odżywiania roślin, rodzaje nawozów i ich zastosowanie. Przechowywanie nawozów naturalnych: płyta obornikowa, zbiorniki na gnojowicę. Zagrożenia środowiska obszarów wiejskich wynikające z błędów agrotechnicznych i sposobów przechowywania nawozów. |
|
7. | Łąkarstwo, ugory i odłogi | Znaczenie gospodarcze i poza produkcyjne trwałych użytków zielonych, pielęgnacja i użytkowanie łąk i pastwisk. Pasze z użytków zielonych i zasady ich przechowywania. Ugory i odłogi. Zajęcia terenowe |
|
8. | Technika w rolnictwie oraz rolnictwo precyzyjne | Nowe kierunki w konstrukcji i użytkowaniu maszyn, rolnictwo precyzyjne, techniki pomiarów satelitarnych dla potrzeb gospodarstwa, istota pozyskiwania informacji z GSP. Systemy lokalizacji przestrzennej. Aktualny stan i perspektywy rozwoju systemów globalnej lokalizacji oraz ich wykorzystanie w rolnictwie. Urządzenia stosowane w technologiach rolnictwa precyzyjnego. Automatyzacja procesów roboczych w maszynach do uprawy gleby, nawożenia, ochrony chemicznej, pielęgnacji mechanicznej oraz zbioru. Programy do obsługi rolnictwa precyzyjnego. Wady i zalety stosowania rolnictwa precyzyjnego. Obsługa urządzeń GPS. Obsługa urządzeń technicznych przeznaczonych do sporządzania map uzyskiwanych plonów, zmienności i zasobności gleby oraz zapotrzebowania roślin na nawozy i środki ochrony roślin. Sporządzanie aplikacji wykonawczych do zmiennego dawkowania nawozów oraz środków ochrony roślin. Wykorzystanie dokumentacji gromadzonej w systemach informatycznych maszyn polowych do realizacji procesów roboczych w kolejnych sezonach agrotechnicznych. |
|
9. | Podstawy produkcji ogrodniczej (warzywnictwo i ogrodnictwo) | Znaczenie gospodarcze i najważniejsze gatunki/odmiany roślin sadowniczych i warzywnych. Zasady agrotechniki w uprawie szkółkarskiej, sadowniczej i polowej warzyw. Zbiór i przechowywanie produktów ogrodniczych. |
|
10. | Ochrona roślin | Najważniejsze choroby i szkodniki roślin oraz przegląd najczęściej spotykanych chwastów. Metody ochrony roślin przed patogenami, szkodnikami i chwastami. Pojęcie i rodzaje toksyczności pestycydów. |
|
11. | Przechowalnictwo płodów rolnych |
| |
12. | Technologie produkcji roślin rolniczych | Zasięg uprawy, najważniejsze odmiany i kierunki użytkowania głównych roślin uprawy polowej, wymagania siedliskowe, wzrost i rozwój roślin, zasady agrotechniki. Rynek zbóż, cukru, roślin oleistych i wysokobiałkowych. Podstawy rolnictwa ekologicznego i precyzyjnego. |
|
13. | Zasady hodowli roślin i rejestracji odmian |
| |
14. | Ocena stanu upraw rolniczych | Najnowsze metody oceny i szacowanie stanu upraw rolniczych wg działów wiedzy rolniczej (w tym: objawy fizjologiczne, nawozowe, entomologiczne, fitopatologiczne i szkody łowiecki). Ocena stanu upraw rolniczych na gruntach ornych, użytkach zielonych i uprawach ogrodniczych. Osłona meteorologiczna rolnictwa w Polsce i prognozy agrometeorologiczne. Zastosowanie teledetekcji w prognozach agrometeorologicznych. Monitoring suszy rolniczej. Zmiany klimatu i ich konsekwencje dla rolnictwa. |
|
Produkcja zwierzęca |
| ||
15. | Chowu zwierząt gospodarskich | Przegląd gatunków i ras zwierząt gospodarskich, kierunki użytkowania. Zapobieganie chorobom zwierząt. Wychów młodych zwierząt. Budynki inwentarskie, sposoby usuwania i przechowywania odchodów, sposoby zadawania pasz. Zajęcia terenowe |
|
16. | Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt gospodarskich | Tworzenie i wykorzystywanie składników pokarmowych u różnych gatunków zwierząt. Rodzaje pasz, ocena wartości pokarmowej, ogólne zasady normowania i układania dawek pokarmowych dla grup zwierząt gospodarskich. Zajęcia laboratoryjne |
|
Podstawy ekonomiki, organizacji, ubezpieczenia i wsparcia gospodarstw rolnych |
| ||
17. | Organizacja gospodarstw rolniczych i rachunkowość | Co to jest gospodarstwo rolnicze? (definicje i elementy składowe). Czynniki mające wpływ na organizację gospodarstw rolniczych. Kalkulacje rolnicze jako narzędzie wspomagające decyzje dotyczące sposobów organizacji gospodarstwa rolniczego (kalkulacje cząstkowe, kalkulacje kompleksowe). Zasady rachunkowości, system FADN, system finansowy w rolnictwie, zajęcia praktyczne dotyczące systemu FADN |
|
18. | Obrót i dzierżawa gruntów oraz płodów rolnych | Procedury tworzenia prawa, przepisy prawne dotyczące ochrony środowiska, obrotu surowcami, obrotu ziemi, zasady dzierżawy gruntów. Pojęcie i elementy rynku rolnego. Mechanizm rynku rolnego. Rynek a interwencjonizm państwowy. Instytucje rynku rolnego. Integracja i dywersyfikacja na rynku rolnym. Sprzedaż bezpośrednia w rolnictwie |
|
19. | Wsparcie działalności rolniczej | Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) powstała w 1994 r. w celu wspierania rozwojowi rolnictwa i obszarów wiejskich. Płatności bezpośrednie. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich. Program Operacyjny. Wspólna Organizacja Rynku Owoców i Warzyw oraz Wspólna Organizacja Rynku Rybnego. Pomoc Krajowa |
|
20. | Ubezpieczenia produkcji rolniczej | Najnowsze przepisy i warunki dotyczące ubezpieczenia upraw rolniczych. Ogólne warunki ubezpieczeń rolnych (pakiet ubezpieczeń rolnych). (Dz.U. 2015, poz. 1844) |
|
Zajęcia terenowe |
| ||
21. | Ćwiczenia terenowe w Rolniczej Stacji Doświadczalnej (RSD) w Lipkach | Polowa produkcja roślinna (m.in. ziemniaki, marchew), przechowalnia okopowych, nawodnienia, użytki zielone. |
|
22. | Ćwiczenia terenowe w Instytucie Zootechniki w Kołbaczu | Polowa produkcja roślinna, produkcja pasz na gruntach ornych, silosy, ferma bydła, ferma owiec. |
|
23. | Ćwiczenia terenowe w gospodarstwie ogrodniczym w Reptowo | Produkcja warzywnicza szklarniowa i polowa, produkcja sadownicza, systemy prowadzenia sadów, przechowywanie owoców |
|
24. | Ćwiczenia terenowe w gospodarstwie rolnym | Produkcja roślinna na gruntach ornych i trwałych użytkach zielonych, produkcja zwierzęca (bydło mleczne i mięsne), biogazownia. |
|
25. | Egzamin końcowy |
|